Wykaz projektów zrealizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2014 r.
Nr i typ projektu |
Temat |
Kierownik |
Termin realizacji |
|
Katedra Biotechnologii Żywności |
||||
6707 POMOST |
Molecular mechanisms of anticancer effects of Peroxisome Proliferator Activated Peceptor alpha activation by fatty acids and fenofibrate in tumor cells |
Dr Maja Grabacka |
17.11.2011-31.10.2014 |
|
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
||||
1807 własny |
Właściwości denitryfikujące, aromatyzujące i zakwaszające bakterii kwasu mlekowego oraz ziarniaków izolowanych z tradycyjnych surowych wyrobów mięsnych fermentowanych |
Dr inż. Ewelina Węsierska |
11.05.2011-10.12.2014 |
|
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej |
||||
1823 ogólny |
Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka a składnikami żywności funkcjonalnej o właściwościach antyoksydacyjnych |
Dr inż. Aleksandra Duda-Chodak |
12.12.2011-11.03.2014 |
|
1833 Iuventus Plus |
Wpływ odmiany śliwy na skład mikroflory drożdżowej owoców oraz charakterystykę chemiczną otrzymywanych z nich spirytusów śliwkowych |
Dr hab. Paweł Satora |
3.04.2012-2.04.2014 |
|
Katedra Technologii Węglowodanów |
||||
1809 własny |
Możliwości zagospodarowania mąki owsianej odpadowej do produkcji pieczywa, ekstrudatów i zagęstników spożywczych |
Prof. dr hab. Halina Gambuś |
11.05.2011-10.11.2014 |
|
1832 Iuventus Plus |
Wpływ interakcji polisacharydów i białek na właściwości chleba żytniego. Badania modelowe |
Dr inż. Krzysztof Buksa |
3.04.2012-2.04.2014 |
|
Katedra Żywienia Człowieka |
||||
1825 ogólny |
Składniki bioaktywne w owocach wybranych krzewów dziko rosnących i ich wpływ na organizm szczura laboratoryjnego |
Dr hab. Elżbieta Sikora, prof. UR |
9.12.2011-8.12.2014 |