Projekty Badawcze - Granty zrealizowane

Wykaz projektów zrealizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2012 r.

Nr grantu

Temat

Kierownik

Termin realizacji

Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności

1721
własny

Wpływ zawartości składników nieskrobiowych i sposobu modyfikacji skrobi na właściwości funkcjonalne i generowanie wolnych rodników

Prof. dr hab. Teresa Fortuna

7.10.2009-6.10.2012

Katedra Biotechnologii Żywności

1762
habilitacyjny

Katechiny zielonej herbaty, jako naturalne stabilizatory wysokotłuszczowych produktów żywności pochodzenia zwierzęcego, o działaniu prozdrowotnym

Dr Magdalena Mika

24.05.2010-23.05.2012

Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego

1769
własny

Zjawiska reologiczne typu "time-dependent" jako obraz strukturotwórczych właściwości skrobi

Dr inż. Anna Ptaszek

30.09.2010-29.09.2012

Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych

1772
promotorski

Wpływ modyfikacji białek mleka transglutaminazą na właściwości jakościowe serów miękkich

Dr hab. Jacek Domagała

25.10.2010-24.04.2012

Katedra Surowców i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego

1730
własny

Zmiany zawartości antyoksydantów oraz wybranych cech sensorycznych w suszach owocowych i warzywnych w zależności od sposobu suszenia i warunków składowania produktów

Dr hab. Piotr Gębczyński

22.10.2009-21.10.2012

Katedra Technologii Węglowodanów

1688
własny

Interakcje skrobi różnego pochodzenia botanicznego z nieskrobiowymi hydrokoloidami polisacharydowymi

Prof. dr hab. Marek Sikora

05.05.2009-04.05.2012

1717
własny

Nowe masy cukiernicze na bazie miodu i hydrokoloidów polisacharydowych. Badania modelowe, właściwości i potencjał aplikacyjny

Dr inż. Stanisław Marcin Kowalski

24.09.2009-24.03.2012

1722
własny

Wpływ zawartości i właściwości pentozanów na jakość pieczywa z mąk żytnich o zróżnicowanej zawartości popiołu

Dr inż. Krzysztof Buksa

8.10.2009-7.04.2012

Katedra Żywienia Człowieka

1753
promotorski

Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek wybranych linii  nowotworowych

Dr hab. Elżbieta Sikora, prof. UR

30.04.2010-30.06.2012

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Redaktor strony: Katarzyna Chyłek