Projekty Badawcze - Granty realizowane

Wykaz projektów NCN realizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2024 r.

 

 KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA I DIETETYKI 

nr / typ projektu:  

1726/ OPUS

temat:  

Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego potencjału w badaniach in vitro na modelu raka piersi

kierownik:  

dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof.URK

termin realizacji:  

2021.02.01– 2025.01.31

 

nr / typ projektu:  

1727/ OPUS

temat:  

Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem K2 w progresji miażdżycy

kierownik:  

dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów, prof.URK

termin realizacji:  

2021.09.30– 2024.09.29

 

nr / typ projektu:  

1728/ OPUS +LAP

temat:  

Sardynki i szproty jako źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego w badaniach in vitro in vivo

kierownik:  

prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć

termin realizacji:  

2021.08.10– 2024.08.09

 

nr / typ projektu:  

1732/ PRELUDIUM

temat:  

Wpływ biofortyfikacji jodochinolinami na biodostępność jodu oraz odpowiedź zapalną- badania na modelu szczurzym

kierownik:  

mgr Agnieszka Dyląg

termin realizacji:  

2022.02.07– 2025.02.06

 

nr / typ projektu:  

1733/ MINIATURA

temat:  

Potencjał prozdrowotny młodych pędów wybranych, rzadkich roślin oleistych.

kierownik:  

dr hab. inż. Joanna Kapusta-Duch, prof. URK

termin realizacji:  

2022.08.06– 2024.08.05

 

KATERDA PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH

nr / typ projektu:  

1734/ OPUS

temat:  

Nowe strategie zastępowania konwencjonalnego azotynu sodu w produktach mięsnych przy użyciu różnych donorów tlenku azotu.

kierownik:  

dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK

termin realizacji:  

2023.01.23– 2026.01.22

 

nr / typ projektu:  

1735/ MINIATURA

temat:  

Badanie zmian zachodzących w modelowych serach niedojrzewających pod wpływem dodatku suszonych liści pokrzywy

kierownik:  

dr inż. Agnieszka Pluta-Kubica

termin realizacji:  

 2023.10.05– 2024.10.04

 

nr / typ projektu:  

1736/ OPUS +LAP

temat:  

Badanie wpływu białka i błonnika na strawność lipidów w emulsjach typu olej-woda za pomocą modelu in vitro

kierownik:  

dr inż. Mirosław Kasprzak

termin realizacji:  

 2023.09.19– 2027.09.18

KATERDA CHEMII

 

nr / typ projektu:  

 1737/ PRELUDIUM

temat:  

Opracowanie trzech modelowych jedno- lub wielowarstwowych systemów powłokotwórczych ekstrakt/polisacharyd/białko/olej oraz ich fizyko- chemiczna charakterystyka.

kierownik:  

mgr inż. Wiktoria Grzebieniarz

termin realizacji:  

 2024.01.29– 2027.01.28

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Redaktor strony: Katarzyna Chyłek