Wykaz projektów NCN realizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2024 r.
KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA I DIETETYKI
nr / typ projektu: |
1726/ OPUS |
temat: |
Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego potencjału w badaniach in vitro na modelu raka piersi |
kierownik: |
dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof.URK |
termin realizacji: |
2021.02.01– 2025.01.31 |
nr / typ projektu: |
1727/ OPUS |
temat: |
Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem K2 w progresji miażdżycy |
kierownik: |
dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów, prof.URK |
termin realizacji: |
2021.09.30– 2024.09.29 |
nr / typ projektu: |
1728/ OPUS +LAP |
temat: |
Sardynki i szproty jako źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego w badaniach in vitro in vivo |
kierownik: |
prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć |
termin realizacji: |
2021.08.10– 2024.08.09 |
1732/ PRELUDIUM |
|
temat: |
Wpływ biofortyfikacji jodochinolinami na biodostępność jodu oraz odpowiedź zapalną- badania na modelu szczurzym |
kierownik: |
mgr Agnieszka Dyląg |
termin realizacji: |
2022.02.07– 2025.02.06 |
nr / typ projektu: |
1733/ MINIATURA |
temat: |
Potencjał prozdrowotny młodych pędów wybranych, rzadkich roślin oleistych. |
kierownik: |
dr hab. inż. Joanna Kapusta-Duch, prof. URK |
termin realizacji: |
2022.08.06– 2024.08.05 |
KATERDA PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH
nr / typ projektu: |
1734/ OPUS |
temat: |
Nowe strategie zastępowania konwencjonalnego azotynu sodu w produktach mięsnych przy użyciu różnych donorów tlenku azotu. |
kierownik: |
dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK |
termin realizacji: |
2023.01.23– 2026.01.22 |
nr / typ projektu: |
1735/ MINIATURA |
temat: |
Badanie zmian zachodzących w modelowych serach niedojrzewających pod wpływem dodatku suszonych liści pokrzywy |
kierownik: |
dr inż. Agnieszka Pluta-Kubica |
termin realizacji: |
2023.10.05– 2024.10.04 |
nr / typ projektu: |
1736/ OPUS +LAP |
temat: |
Badanie wpływu białka i błonnika na strawność lipidów w emulsjach typu olej-woda za pomocą modelu in vitro |
kierownik: |
dr inż. Mirosław Kasprzak |
termin realizacji: |
2023.09.19– 2027.09.18 |
KATERDA CHEMII
nr / typ projektu: |
1737/ PRELUDIUM |
temat: |
Opracowanie trzech modelowych jedno- lub wielowarstwowych systemów powłokotwórczych ekstrakt/polisacharyd/białko/olej oraz ich fizyko- chemiczna charakterystyka. |
kierownik: |
mgr inż. Wiktoria Grzebieniarz |
termin realizacji: |
2024.01.29– 2027.01.28 |